12 de març 2012

Les illes flotants de Tohoku

Fa un any del triple desastre (terratrèmol, tsunami, crisi nuclear) que va devastar la zona de Tohoku. Però tot i així, encara queda un llarg camí per retornar a la normalitat.

La reconstrucció de la zona encara no ha començat, perquè el govern encara no ha decidit cap pla mestre que aconsegueixi un consens.

La gent encara viu en cases provisionals, que no són més que barraques en què a l’hivern fa un fred que pela i a l’estiu fa una calor insuportable.

Però la gent de Tohoku no vol marxar de la seva terra i, els que han hagut de marxar, volen tornar l’abans possible i tornar a començar la seva vida.

Potser per això, perquè encara no hi ha cap pla sobre la taula i la situació és tan dessoladora, han sorgit dos projectes de reconstrucció que semblen sortits d’una pel•lícula d’anime. I, no només això: tot i sortir-se de la normalitat, hi ha localitats que s’estan pensant dur-les a terme.

Un dels projectes és el de l’arquitecte Keiichiro Sako, que ha ideat el Tohoku Sky Village. La seva idea és bàsicament construir a sobre del sòl malmès pel tsunami una sèrie d’illes que continguin pobles sencers.

(Font: http://tpf2.net/initiatives)
Aquestes illes tindrien una forma oval de 200 metres i estarien situades a 20 metres d’alçada, deixant un espai residencial d’uns 90.000 metres quadrats. 

(Font: http://news-seven.net/archives/3257847.html)
La idea és que tinguessis tres pisos: les cases al pis més alt; les escoles i tota l’administració a la segona planta; les benzineres, les plantes de reciclatge i els pàrquings se situarien a la planta baixa. També hi hauria illes comercials a on, a banda de botigues i fàbriques, també s’hi trobaria la indústria pesquera i l’agrícola.

Pel que fa a l’entrada, només n’hi hauria una a la part del darrera, amb una porta que es tancaria automàticament en cas d’alarma de tsunami. En cas de què la porta es tanquès, la gent podia accedir als pisos superiors fent servir les escales construïdes a les parets de les illes.

Tot i que la idea sembla treta d’alguna de les pelis d'en Hayao Miyazaki, la ciutat de Natori, a la prefectura de Miyagi, s’està estudiant el projecte. El preu d’aquestes illes seria d’uns 20 bilions de iens, més de 180 mil milions d’euros (quan he fet la conversió sortien tants zeros i tants números que m’he perdut!)

L’altre projecte és el del famós arquitecte Toyo Ito, que va fer l’edifici Suites Avenue al Passeig de Gràcia o l’edifici Torre Fira de Barcelona.

El que proposa l’Ito és fer una construir terrasses a les faldes de les muntanyes que contindrien 20 cases cadascuna, a més de sis metres sobre el nivell del mar. També proposa crear una mena de protecció de la costa de 13 metres i col•locar-hi 16 cases i fer-ne parcs al capdamunt.

(Font: http://bit.ly/xtdES8)
La ciutat de Kamaishi, a la prefectura d’Iwate, s’està estudiant la proposta, que costaria unes 100 vegades menys que el projecte del Tohoku Sky Village, tot i que el número de cases que es podrien construir seria inferior.

(Font: http://bit.ly/wFQ4m9)
De moment encara no s’ha decidit res, ni tan sols el pressupost que s’ha de destinar a la reconstrucció. Qui sap, potser tot i ser tan conservadors i tradicionals els japonesos de la zona de Tohoku, sí que acaben vivint en aquestes cases megafuturistes...

Però jo no puc deixar de pensar que tot això s’assembla molt a la peli del Miyazaki “Castillo en el cielo”.

(Font: http://kotaku.com/castle-in-the-sky/)
(Font: http://bit.ly/zfGaht)
Sou capaços de dir quin és el projecte seriós i quin és l'anime?

3 comentaris:

  1. Wow!!! También me ha hecho pensar en Evangelion, donde en NeoTokyo 3 los edificios se esconden bajo tierra cuando atacan los Ángeles...

    ResponElimina
  2. Pues fíjate que me empecé a ver la serie pero la dejé a medias... La tendré que retomar!

    Y bueno, llevo todo el día con la canción de Feel Good Inc. de Gorillaz, con lo de la islita volando!

    ResponElimina
  3. Laputa! Y nunca mejor dicho... jejejeje. Es una pasada, lo que no se les ocurra a estos japos.. Yo quiero ver esto con mis propios ojos si al final sigue adelante el proyecto. Ya hemos participado en el concurso aquel de ANA para ganar billetes de avion a Japon... ojala!! Por cierto soy la Cris, es que no se si saldra mi nombre por ahi... :-P

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com