1 d’oct. 2014

Com saber si un kaiten-zushi és bo

Si et pregunto quin és el menjar típic del Japó, probablement em diràs el sushi 寿司. Tot i que crec que no fa falta explicar què és el sushi, es tracta del nom genèric que se li dóna a diferents maneres de preparar peix cru tallat en trossets fins que et pots menjar d’una mossegada. 
Abans de venir al Japó i saber una mica més sobre el sushi, jo el que m’imaginava la boleta d’arròs amb el peix cru a sobre, que per a ser més exactes és el que en realitat és conegut com a nigiri-zushi 握り寿司.

Després tenim els rotllets, que tenen el peix al mig, l’arròs i estan embolcallats per alga nori 海苔, que són els maki-sushi 巻き寿司

I el peix cru sense arròs és el sashimi 刺身.

A casa normalment tenim la idea de què els japonesos s’alimenten bàsicament de peix cru, quan en realitat no és així. Menjar sushi és considerat com un menjar de festa i acostuma (o potser seria millor dir "acostumava") a ser car.

Malgrat tot, actualment hi ha un munt de cadenes de sushi giratori, els kaiten-zushi 回転寿司, que et venen un platet per 100 iens (que al canvi actual serien uns 72 cèntims) que han apropat el sushi a totes les butxaques. En un platet normalment venen dos nigiri-sushi o sis maki-sushi. O sigui, que pots atipar-te bastant per relativament poc.

Evidentment, hi ha molts japonesos que critiquen aquestes botigues dient que el peix que serveixen és de mala qualitat, o no és exactament el que et diuen que és. Vaja, que et volen donar gat per llebre, sigui quina sigui l'equivalència en peixos.
Per tal d'intentar guiar una mica els consumidors, l’escriptor i advocat de la seguretat alimentària Hirokazu Kawagishi ha publicat una sèrie de consells per tal de saber si un kaiten-zsushi és bo o no.

1.      Primer de tot, s’ha de mirar el calamar. A Espanya, tot el peix que se serveix cru s’ha de congelar primer per matar la bactèria anisakis, que és perjudicial per a la salut. Aquí al Japó sembla que no és obligatori, i en el cas del calamar, se li fan uns tallets que sembla ser que maten l’anisakis. Per això si té tallets demostrarà que és un restaurant que té el calamar fresquíssim, mentre que si no en té, demostrarà que és un restaurant que serveix peix congelat i, per tant, no tan fresc.
2.      Els rotllets de tonyina, tekka-maki 鉄火巻 són un altre element a tenir en compte. Si apretes el rotllet i la forma del peix no es deforma o el peix no surt, és que és fresc. Si es desfà o surt de l’arròs, és que han barrejat la tonyina amb oli vegetal perquè sembli que n’hi ha més.
Foto: grrlTravlels

3.      Si el nigiri de truita té un color groc homogeni, o està fred, és que la truita no està acabada de fer, sinó que és truita ja preparada que tenien a la nevera i, probablement, feta amb ou líquid d’ampolla i no d’ous frescos. 
4.   Els pots de la salsa de soja shôyu 醤油 també parlen de la qualitat del peix. Si tenen el forat per on surt la salsa molt gran, és probable que el peix no sigui de la màxima qualitat i, per tant, volen que el mullis amb molta soja perquè emmascari el sabor. 
5.   Si l’arròs està fred, és molt probable que facin servir arròs precuinat.
6.   El peix perd frescura des del moment en què és preparat. Així que és millor demanar el sushi que vulguis al moment, enlloc d’agafar el sushi que hi ha a la cinta donant voltes.
7.      Una cosa que sembla òbvia és que, si tant la part de fora de la botiga com els davantals que porten els treballadors estan nets, és molt probable que la cuina estigui neta. I si la cuina està neta, més probabilitat de què el peix estigui en bones condicions.
8.      Per acabar, segons el senyor Kawagishi, hi ha un producte amb el que l’encertaràs sempre: el salmó. Gairebé la totalitat del salmó japonès és importat, així que, segons ell, tant és si ets en un restaurant on et cobrin 10.000 iens per platet, com si estàs en un on et cobrin 100, el salmó serà de la mateixa qualitat.

Després de llegir l'article, m'he adonat de què hi ha coses que ja faig. Per exemple, quan vaig a algun kaiten-zushi mai agafo el peix de la cinta i sempre el demano a través d’unes pantalletes tàctils que hi ha a cada taula. De fet, hi ha una cadena de restaurants, el Kappa-zushi かっぱ寿司, que t’envia el sushi que demanes a través d’un shinkansen que arriba desplaçant-se per una cinta que queda elevada a l’alçada dels ulls.
Foto: nathan0525

Però d'altres, com per exemple el tema dels tekka-maki, no les coneixia, així que ho hauré de comprobar la propera vegada que hi vagi.

I a tu, t’ha passat alguna història divertida en algun kaiten-zushi? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com