10 de set. 2011

Tsukimi i tsuzumi

A la tardor, els japonesos celebren el festival del 月見 Tsukimi que, literalmentment, significa "mirar la lluna".

Normalment se celebra durant la lluna plena del novè mes de l'antic calendari lunar japonès, que acostuma a caure sobre el 12 o el 13 de setembre. Però com que aquest any la lluna plena cau el dia 12 i és dilluns, en molts llocs s'ha celebrat aquest cap de setmana del 10 i l'11. 

I el meu grup de Noh ha actuat avui en un d'aquests festivals, en què jo he tocat el tsuzumi amb les meves companyes, mentre la part masculina del grup ha "cantat" una cançó en què es descriu una escena del clàssic japonès Heike Monogatari. 

Durant aquestes celebracions, s'acostumen a posar decoracions fetes deすすき susuki, que és una mena de gramínies originària d'Àsia.

Com a bon festival japonès, no hi pot faltar el dolç tradicional, que en aquest cas és el que anomenen 月見だんご tsukimi dango, que són uns pastissets rodons fets amb farina d'arròs cuita al vapor i que són molt dolços.

En ser tardor, també es mengen castanyes que, juntament amb el susuki i amb els tsukimi dango s'ofrenaven a la lluna per tal de tenir una bona collita.
De dreta a esquerra: els tsukimi dango, el susuki i les castanyes.

A nosaltres també ens han donat uns tsukimi dango després de l'actuació, però enlloc de ser rodons eren com allargats i feien molt mala pinta (amb perdó, semblaven cagarros... >_<)

El que m'ha agradat ha estat que hem pogut gaudir de 抹茶 mattcha, el te verd espès de la cerimònia del te (sense cerimònia, per això). Normalment, com que el te diuen que es molt amarg (a mi no se me'n fa gens, però), sempre va acompanyat amb un dolç farcit d'azuki 小豆, pasta de fesol dolça (la mateixa que la dels pastissets del Doraemon). Aquest dolç sempre va en consonància amb l'estació i, com que la llegenda diu que hi ha uns conills a la lluna fent mochi, és a dir, pastissets d'arròs com els tsukimi dango, endevineu quina forma tenia el que acompanyava el nostre mattcha avui?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com