21 de maig 2012

Llibretes per a totes les ocasions

El Japó és un país que excel•leix en quant a material d’oficina es refereix. I amb el que personalment m’agrada tot el que siguin llibretes, bolígrafs, enganxinetes..., em torno boja cada vegada que entro en una papereria.

Cada temporada surten al mercat productes nous, alguns útils, alguns altres simplement kawaii かわいい.

Un dels productes que sembla que està patint una metamorfosi contínua són les llibretes. Si els japonesos ja tenien llibretes per a cada cosa, aquesta varietat encara va en augment.

Una empresa molt famosa en el món de la papereria és la Kokuyo, que té una trilogia de quaderns a mig camí entre llibreta i diari que, des de l’any passat, està tenint molt d’èxit.

La primera llibreta de la trilogia és la Yuigon-sho 遺言書, “Ending note” o la “Llibreta d’última voluntat”, que es va posar a la venda l’any passat. Aquesta llibret serveix perquè la gent gran vagi anotant les coses necessàries per deixar-ho tot lligat abans de morir. Sona molt macabre, però està tenint molt d’èxit. Tot i que va començar dirigida a persones que s’acabaven de jubilar, ara també volen extendre-la a matrimonis amb fills, amb la idea del nen no tame 念のため, per si de cas.
Font:http://bit.ly/IPjEVC
Les persones que es decideixen a emplenar aquesta llibreta amb totes les dades que es demanen i després, només cal que la portin al notari i té el valor necessari per tal de què aquests puguin redactar un testament vàlid.

En la mateixa línia, aquest any ha sortit la Hito to no otsukiai nôto 人とのお付き合いノート, la “Llibreta de registre de les relacions interpersonals”. Tal com el nom indica, es tracta d’una mena d’agenda, dirigida bàsicament a dones, en què es pot apuntar tot el que tingui relació amb les relacions interpersonals.
Font:http://bit.ly/JoH9ta
Una mena d’agenda a lo grande. Dins d’aquesta Otsukiai nôto hi ha espai per registrar la següent informació:
  • una llista de regals que t’han fet i que has fet
  • una mena de calendari per marcar els dies importants
  • un esquema per a fer el teu arbre genealògic
  • un espai per fer una llista de restaurants o botigues que t’hagin agradat
  • autoconsells sobre com tractar diferents persones
  • una llista de persones que coneixes, on la vas conèixer, quina és la relació que teniu i quines són les dates que has de recordar al respecte
Font: http://bit.ly/LGs5nK
Per acabar de tancar la trilogia, i a mig camí de les dues anteriors, hi ha la Moshimo no toki ni yakudatsu nôto もしもの時に役立つノート, “La llibreta útil en cas d’urgència” (que en anglès han titulat “Living and Ending”, “vivint i acabant”...).
Font: http://bit.ly/JMAPtC
La idea que s’amaga darrera d’aquesa llibreta és la de deixar per escrit el màxim d’informació útil possible per tal de què, si passa alguna cosa, la família sàpiga com actuar en cada cas. No està escrit enlloc però, en aquest cas, jo crec que també va dirigida bàsicament a les mares...

En aquesta llibreta es pot deixar registrada informació com ara:
  • problemes que s’han tingut en cas de què un membre de la família hagi estat ingressat a l’hospital o hagi mort
  • la informació personal de la persona que està emplenant la llibreta
  • aspectes monetaris: crèdits, números de comptes, targetes, pensions, sous...
  • coses que t’agraden: coses relacionades amb el telèfon mòbil, l’ordinador, pàgines web, mascotes, col•leccions...
  • informació sobre la família...
  • amics i coneguts
  • cementiris i tombes
  • Font: http://bit.ly/JbJBgd
  • un espai per posar fotos, escriure missatges per a persones importants...
A banda de la “Llibreta d’última voluntat”, que sembla una mica més específica, les altres dues llibretes contenen una llista de coses que bé es podrien apuntar en una llibreta normal... Però sempre queda més maco tenir-ho tot ben organitzadet...

I jo, amb lo fan que sóc de tot el que siguin quaderns, em sento molt temptada per compar-me-les...

Bé, menys la “Llibreta macabra”... (de moment...)

8 comentaris:

  1. hahaha, a mi també m'agraden molt les llibretes, ara en tinc una de viatges, però la macabra em faria molta por!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veus! La del testament fa una mica de mal rotllo, tot i que ja se sap, allò de què més val prevenir que curar...

      Jo sóc una fan de les llibretes i també en tinc una de viatges ^^

      Elimina
  2. Pues tienes que llevar un bolso mas grande que Mary Poppins para poder cargar con todas las libretas necesarias e irlas actualizando porque nunca se sabe!! He de reconocer que no se les puede negar el tema de la organizacion, dejaros de post-its y papelajos con las visitas al medico colgados de la nevera... Y las cubiertas se ven bastante chulas!

    PD- Soy la de siempre, adivinas? :-P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ese es mi problema... que me gustan tanto las libretitas y tengo tantas, que si me las tengo que llevar en el bolso pesa eso como un muerto! Y no te creas que no me llama la atención comprarme alguna de estas... de momento estoy siendo fuerte pensando en que lo puedo escribir en cualquier otra libreta y que me costará más barata... Pero eso de que tengan los dibujitos y los espacios para escribir, me llama la atención... :P

      Elimina
  3. Uuuff, voldria comentar tants posts que has escrit que no sé per on començar, així que de moment comentaré aquest. I mira que fa força que et llegeixo...

    Em semblen genials aquestes llibretes! Són moníssimes! Tot el tema de papereria m'encanta i sempre m'acabo comprant coses d'aquestes quan viatjo al Japó, però aquestes no les coneixia! I si acabo tornant, me les compro segur!!
    Gràcies per informar! I per col.laborar a que m'acabi comprant mig Japó! jejejje ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Claire! Quina alegria que diguis que fa força que segueixes el blog ^^

      Com ja comentava en el post, els articles de papereria em tornen boja i, si ja has estat al Japó abans, saps que pot ser un malson quan intentes no malgastar i no comprar coses innecessàries!

      De moment, he aconseguit ser forta i no comprar-me’n cap d’aquestes, però a veure si dura!

      I sempre és un plaer empényer al consumisme aliè! (així no em sento tan culpable amb el meu propi, hehe)

      Elimina
  4. És al·lucinant saber fins on arriben les creacions japoneses... Però la veritat és que a vegades fan coses molt pràctiques, i per organitzar-se, no et diré que no vagin bé :)

    Un petonet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant!

      Hi ha uns diaris que tenen, que fa molt que me'ls miro, que són diaris que et duren 5 anys, en què en cada pàgina tens 5 espais per escriure què et passa durant el mateix dia durant 5 anys (o tres, o deu...) I crec que aquest sí que me l'acabaré comprant :P

      Elimina

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com