9 d’abr. 2014

Itasha, cotxes que “fan mal”

Dissabte, mentre corria sota els cirerers florits, vaig trobar-me amb un grup peculiar que estava fent un hanami 花見(reunió en què es menja i beu a sota dels cirerers florits).

Ni més ni menys que un grup d’itasha 痛車.

Segons la definició de la Viquipèdia japonesa, un itasha és un cotxe que està decorat amb enganxines o pintures de personatges de manga, anime o videojocs, o logos de les companyies que els creen. També se’ls coneix a vegades com a moesha 萌車, ja que moe és la versió otaku de la paraula kawaii.

La paraula itasha està formada pels caràcters itai , que vol dir fer mal i kuruma 車, que vol dir cotxe. És a dir, un cotxe que fa mal, o que fa vergonya.

Més de la meitat dels cotxes que estaven reunits dissabte a la Vila estaven decorats amb la imatge de la Hatsune Miku, l’ídol virtual de Vocaloid. 

Però no només està decorada la part de fora, sinó que al quadre de comandaments i penjats del retrovisor hi havia figuretes i peluixos de la Hatsune. 

Una cosa que vaig veure quan arribava un dels cotxes però que no vaig trobar a l’hora de fer fotos va ser que hi ha cotxes que tenen peluixos penjats fins i tot a la part de darrere del cotxe, al costat del tub d’escapament.

Els itasha van sorgir als anys 80, però no va ser fins a la segona meitat dels 90 en què van començar a augmentar el número de cotxes que col·locaven CDs o peluixos dins del cotxe perquè es veiessin, o enganxines d’organitzacions o empreses que sortien dins dels animes. Com per exemple, la Red Ribbon del Bola de Drac.

És estrany trobar itasha decorats amb personatges dirigits al públic infantil, com ara el Doraemon o els Pokémon. Normalment estan decorats amb personatges femenins d’obres dirigides al públic masculí.

Un manga que té molt d'èxit entre els itasha és el de Lucky Star (RakiSuta) Aquest manga es va fer tan famós entre els otakus que tenien itasha, que des de 2007 es fa una convenció al temple de Washinomiya 鷲宮神社 que surt en aquest anime. La ciutat de Washinomiya (prefectura de Saitama), que té una població d’uns 40.000 habitants, acull durant la convenció més de 47.000 visitants.

Tot i que la majoria dels itasha estan decorats perquè el seu amo és un otaku, l’any passat la Toyota va decidir llançar un itasha ja sortit de fàbrica. L’anime escollit va ser el Love Live!, que va sobre un grup d’ídols adolescents. Segons l’article, van trigar en trobar comprador no perquè el cotxe fos 1.5 milions de iens (10.600€) més car que el model convencional, sinó perquè les famílies s'hi van oposar...

Jo, personalment, també m’hi oposaria... Que un home ja crescut i amb família condueixi un cotxe decorat amb dibuixos de nenes en faldilleta no és el que jo considero el més sa del món...
Personatge del Love Live! en un dels itasha de dissabte

I vosaltres? Conduiríeu un itasha?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com