17 d’ag. 2009

La Nemui no està feta per al reciclatge

No penseu que sóc una desconsiderada i que no penso en el medi ambient i totes aquestes coses. Si bé és veritat que a casa de ma mare no reciclem res més que el paper, a Barcelona separava brossa orgànica de paper, vidre i plàstic.

Però és que al Japó el tema del reciclatge ha arribat a un nou estadi completament diferent i inimaginable. I que, si voleu que us sigui sincera, a vegades frega el punt de ser marranos.

M’explico.

Per començar, al Japó no existeix el concepte de papereres al carrer. Tot i així, els carrers estan nets com a patenes. I com s’aconsegueix això? Guardant tot el que fas servir, des d’un kleenex fins a un xiclet o una ampolla de te que et compris en una màquina, dins el bolso. I amb una mica de sort, passar per davant d’un combini (botigues obertes 24 hores) a on hi ha papereres i buidar tot el carregament de porqueria vària que portis al bolso, i sinó, portar-ho fins a casa teva. Per a mi, això d’haver de guardar tota la porqueria dins el bolso, ja de per si és una marranada.

Però no només no hi ha papereres, sinó que tampoc hi ha contenidors de la brossa. Tu no pots decidir lliurement quan baixar la brossa, sinó que te la venen a recollir. I pensareu: “oh, què bé! Què considerats!”. Però què us sembla si us dic que la brossa orgànica (o com anomenen aqui, combustible) només la pots treure dues vegades a la setmana? NOMÉS DUES VEGADES!! I tan és si fa calor com si fa fred, com si has cuinat peix, com si en una casa només hi viu una persona o una familia de 5. La brossa orgànica només es treu dues vegades a la setmana, amb la conseqüent olor que poden arribar a fer les restes de la fruita i la verdura, fermentades pel calor i la humitat que fa en aquest país.

Per acabar de sumar-li al·licient a la cosa, la brossa s’ha de baixar als llocs designats per a cada edifici abans de les 8 del matí! I pensareu: “ja veus quina gran cosa, es baixa la nit abans i llestos!” Doncs no, senyors! No es pot baixar la nit abans perquè sinó els corbs i altres animals trenquen les bosses i hi ha escampall de porqueria. Bé, això i perquè sempre hi ha la típica veïna que espia el que fan els altres i si veu que has tret la brossa per la nit, quan surts de casa al matí següent veus que algú, molt amablement, t’ha deixat la brossa de nou davant de la teva porta i l’has de tornar a guardar a casa fins al següent dia de la brossa orgànica.

I, en el meu cas, encara se li ha de sumar un altre factor: els meus dies de recollida son els dimecres i els dissabtes!! O sigui que, encara que el dissabte sigui el meu dia de festa, m’hauré de llevar abans de les 8 totes les setmanes per tirar la puta brossa orgànica! Si és que...

Això forma part de la brossa combustible, segons el que es pot veure a la pàgina web de la Vila:
(M'encanta la cara de consternacio de l'osset! xD)
Bé, la brossa combustible és la brossa fàcil, perquà a partir d’aquí la cosa es complica. Pareu atenció.

A banda de la brossa combustible, també tenim, com és lògic, la brossa no combustible. Que, segons la definició que em va fer una companya de feina, serien totes aquelles coses que, si es cremen, fan un fum dolent xD Ara em direu: “No és tan dramàtic: tot allò que no és combustible, és incombustible”. Doncs us equivoqueu! Per a vosaltres tant un pot de iogurt com una ampolla de plàstic són coses incombustibles, oi? Doncs per als japonesos no! Les ampolles de plàstic s’han de treure amb la brossa “reciclable”. Però ja parlaré d’aquesta brossa una mica més tard.

Per a l’Ajuntament de la Vila, això és el que es pot considerar brossa no combustible:
Aquest tipus de brossa es treu només dos cops al mes, en el meu cas, el segon i quart dijous de mes. O sigui que durant dues setmanes (o tres, en el cas de mesos que tenen 5 setmanes) has d’anar acumulant brossa a casa.

I després ve la part de la brossa reciclable. Aquesta brossa es treu nomes un cop al mes, en el meu cas el primer diumenge de cada mes. Però com que tinc una llogatera “amable”, podem baixar tota aquesta brossa a partir del dissabte per la tarda a un camió que aparca just darrere del nostre edifici.

Es considerada brossa reciclable:
Llaunes. Pero s’ha de tenir en compte de posar en bosses separades les llaunes d’alumini (com ara una llauna de coca-cola) de les que tenen el símbol d’“acer”, com ara les llaunes de conserva. I, evidentment, tot ben rentadet i ben sec.

Les ampolles de vidre, sense tap ni chapa (fet que fa que em pregunti: i els taps i les chapes què es considera que són: no combustibles, acer?). Però, no s’han de tirar ni gots ni plats, ni ampolles de xarops, vidres de finestres trencats ni florescents ni bombetes. Tot això a la brossa no combustible.


Ampolles PET, prèviament rentades. Les ampolles d’oli, per molt que estiguin fetes també de PET, es consideren brossa no combustible.


Tetra-bricks. S’han de rentar, obrir i estendre perquè s’assequin. No són considerats tetra-bricks, però, aquells que portin una boquilla de plàstic ni els que estiguin forrats per dins amb alumini. No indica a on s’han de llençar, però considero que seran no combustibles...


Paper i roba vella. El paper s’ha de separar depenent de si son anuncis, diaris i revistes, caixes de cartró o llibres, i s’han de lligar amb cordill fent farcellets.

Després, en el cas de la brossa gran, com ara bicicletes, electrodomèstics o mobiliari, s’ha de trucar perquè ho vinguin a recollir.

Si heu aconseguit arribar fins aquí després de tota aquesta parrafada, us felicito!! I no esteu d’acord amb mi que haver de guardar tota aquesta porqueria a casa i no poder-la llançar quan es vol és una porqueria? Perquè jo crec que si...

Si es que per reciclar al Japó s’ha d’estudiar enginyeria por lo menos!

Com a últim apunt, tots aquells que estigueu esperant en candeletes els meus videos cual estrella del mundo de la guitarra us haureu d’aguantar les ganes, perquè per a consternació meva, vaig dijous al Bic Camera i em diuen que Activision ja no ven al Japó, i que no vendran el Guitar Hero mai més! Pero qué despropósito es éste?! Així que hauré de mirar a veure si ho puc comprar per internet o en alguna botiga de segona mà... Algú sap si els jocs espanyols serveixen per a la PS2 Japonesa? Alguna ànima caritativa que em vulgui enviar un Guitar? Necessito emoció a la meva vida! xD

6 comentaris:

  1. Pero si esto del reciclaje es una patraña, hombre, luego lo tiran todo al mismo sitio xD (per si no ho recordes, tot i que és difícil oblidar-se'n: http://muchachadanui.rtve.es/el-bonico-del-to-ecologia.html)

    en relació als posts anteriors; com celebraras sant jordi? Faras que els nens es disfressin? El tema d'una fira d'intercambi de llibres podria estar bé, no?

    Fins que no tinguis guitar hero... book off!!

    anims!

    ResponElimina
  2. Deu meu! Quina complicaciò!! No m'he enterat de res ;) I si tires tot a la porta del alcade aquell i punto pelota jejeje

    ResponElimina
  3. Yo opto por meter todo dentro de una bolsa de plástico negra y para dentro. Total, nadie va a ver qué hay dentro...

    ResponElimina
  4. Jajaja! La cosa, Luis, es que las bolsas de basura tambien son especiales (se compran en el super y llevan el logo de la ciudad) y transparentes, precisamente para poder ver lo que hay dentro! xD

    ResponElimina
  5. Ei wapa. Pues, la verdad es que lo mismo pasa en la pequeña ciudad de mis padres... una sola vez a la semana. Entonces si, si cocinan pescado, ya te imaginas. La verdad es que yo me adapto igual cuando voy... claro, las basuras cieran bien para no oler si no...

    Un beso gordo desde aqui de Lu y yo.

    ResponElimina
  6. Collons els japonesos! Jo que em pensava que els alemanys eren els més ecofrikis del món!! Ara ja veig que n'hi ha de pitjors, quin embolic!!! xDDDDDDD

    ResponElimina

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com