Imagineu-vos
l’escena:
Els
responsables de la fabricació de gelats Gari-Gari Kun ガリガリ君
estan
reunits pensant què poden fer per tal de mantenir la venda de gelats
durant els mesos d’hivern.
–Què
ve de gust menjar a l’hivern? –pregunta un dels directius als
seus treballadors.
Una
mà poruga s’aixeca.
–Coses
calentes?
–Però
si nosaltres hem de vendre gelats! –contesta un altre dels
directius.
–Un
moment! –respon el directiu 1 fent callar tothom. Creua els braços,
tanca els ulls, inclina el cap cap a la dreta i va fent “mmmmm”
mentre pensa.
Tothom
se’l mira, expectant.
–Ja
ho tinc! –respont obrint els ulls de cop i colpejant el palmell de
la mà esquerra amb el puny de la mà dreta. –Farem un gelat
d’estofat!
Com
que a les empreses japoneses no es discuteix el que diu el cap,
a tots els sembla una idea genial i, sense perdre temps, es posen
mans a l’obra.
I
així és com m’imagino que va néixer la
nova sensació en productes d’edició limitada als konbinis
japonsesos: el gelat d’estofat.
Oficialment,
el gelat es diu Gari-Gari Kun Ricchi Kurea Obaasan no shichuu
aji ガリガリ君リッチ
クレアおばさんのシチュー味,
que vindria a
significar alguna cosa així com El Gelat Saborós d’en Gari-Gari
Kun, amb gust d’estofat de la iaia Clara.
Es
va posar a la venda el 29 d’octubre, i es podrà
trobar a totes les botigues de conveniència obertes 24 hores,
konbinis コンビニ, fins
que s’exhaureixin les existències.
Davant
d’una delícia com aquesta no podia deixar escapar l’oportunitat
de tastar-la abans que desaparegués de les botigues (gelat
d’estofat? Boníssim [no
va dir ningú, mai]).
Així que, després de pagar els 126 iens que val el gelat, més o
menys un euro, me’l vaig endur a casa llesta per fer l’experiment.
I
bé, la veritat és que ha estat una de les experiències culinàries
més estranyes que he
tingut fins ara.
Abans
de tastar el gelat, vaig mirar-me a consciència què hi havia escrit
a l’envoltori.
Primer
de tot, es veu la figura del gelat, en Gari-Gari Kun .
Gari-gari ガリガリ és
una onomatopeia que serveix per designar alguna cosa dura i cruixent,
com se suposa que és un gelat, i kun 君és
una terminació que vindria a ser com el –san さん,
que vol dir senyor, però que s’utilitza només darrere del nom de
nois, o d’homes més joves que tu.
A
més a més, també tenim una foto de les pastilles per fer estofat
shichuu シチュー de
la iaia Clara, de la marca Glico,
amb qui han col·laborat per fabricar aquest invent. (El que és graciós és que en el mateix envoltori posa que en realitat no han fet servir les pastilles del shichuu de la iaia Clara per preparar el gelat...)
També
hi ha un dibuix del gelat, perquè ens fem una idea de què ens
trobarem en obrir el
paquet: un gelat amb gust d’estofat, farcit de granissat amb gust
d’estofat i amb trossets de patata.
Cada
vegada teniu més ganes de tastar-lo, eh?
Doncs
bé, en obrir-lo, el gelat és d’un color de llet, com l’estofat
shichuu japonès.
Esperava
que fes la mateixa
olor, però sembla ser que no va inclòs en el preu.
Ja des
de la primera queixalada, no anem bé: et deixa el regust cremòs de
l’estofat, però fred. I a qui li agrada menjar-se un estofat fred?
Amb l’afegitó d’estar barrejat amb el sabor ultradolç del
gelat. Dels trossets de patata, fins ara, ni rastre.
No
massa convençuda, intento seguir el consell que dona el fabricant de
posar-li una mica de pebre negre per sobre.
Ara només sento el gust
del pebre i no el del gelat, fet que crec que no diu massa a favor
del gelat. Si has d’emmascarar el sabor del producte que estàs
venent amb un altre completament diferent, vol dir que no has fet
massa bé la teva feina...
Jo,
a més a més, he escalfat el gelat per veure si calent millorava. El
fabricant diu expressament que no es faci, però en un altre blog he
vist un japonès que ho feia i no li passava res, així que jo tamé
ho he fet.
Un cop desfet, ha estat per primera vegada quan he vist (i patit) els
trossets de patata de Hokkaido. Tenen una textura com de cartró i no
tenen gust a res. Pel que fa al gelat en si, ni calent millora:
segueix amb el mateix gust artificial d’estofat ultradolç.
El
gelat Gari-Gari Kun és famós per treure sabors nous en edició
limitada cada temporada, com la majoria de productes que tenen una
llarga història en el mercat japonès. I n’hi ha que estan bons. Per exemple, un que van treure de pera japonesa nashi 梨,
o de meló, perquè són sabors per posar-los en un gelat.
Però
un gelat amb gust d’estofat?
No
cal.
Seria
com dir que, com que arriba l’hivern, treurem un gelat de fabada
asturiana o, més nostrat, de sopa amb carn d’olla i galets. Creuo
els dits perquè cap cap pensant de l'empresa Akagi m’escolti, que encara
em robaran la idea...
I
vosaltres, us atreviríeu a tastar un gelat de llenties amb xoriço?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada