El Dia del Matrimoni Ben Avingut porta celebrant-se des del 2000 i, a més a més escullen la parella de l’any, de la qual escriuen un perfil i diversos episodis del seu matrimoni.
(Aquesta és la parella d'aquest any, George Takahashi 高橋ジョージ i Mika Mifune 三船美佳).
Dit això, també cal dir que els japonesos entenen el matrimoni d’una forma una mica diferent a com l’entenem a casa. Al Japó, tothom dóna per descomptat que s’ha de casar i, per tant, no és extrany que els omiai お見合い (la versió moderna de l’alcahuetismo) encara tingui èxit i no estigui mal vist.
Una altra cosa que jo no acabo d’entendre massa és el que ells anomenen betsu kôdô 別行動, que consisteix en què, durant el temps lliure, el marit té els seus hobbies, la dona els seus i fan coses per separat. Pels comentaris que escolto dels japonesos casats que conec, la majoria de les vegades no saben què és el que està fent la seva parella. (Jo em pregunto que, per no fer res junts, quin sentit té l’haver-se casat, però bé...).
Doncs avui, coincidint amb el Dia del Matrimoni Ben Avingut, en un dels programes de varietats que fan als matins han fet un rànquing de quines són les coses que la gent que està casada no vol que la seva parella trobi mai.
Comencem pel que els marits no volen que trobin les seves dones, de quarta a primera posició:
- 4ª posició: els emails i missatges del mòbil i les fotos i material divers d’ídols (models, cantants...).
- 3ª posició: l’agenda. Els japonesos sempre porten l’agenda a sobre i ho acostumen a apuntar tot: amb qui queden, què fan, quan, a on van... Segons el presentador del programa, hi ha gent que, si ha quedat amb una dona, canvia el nom i posa un d’home per si la dona li llegeix...
- 2ª posició: la nòmina. Pel que han dit al programa, el marit té el seu propi compte corrent i no li diu a la dona exactament tot el que guanya, i així ho pot gastar en el que ell vol. Aquí el presentador a tornat a dir que ell li dóna tot a la seva dona i que, quan necessita diners, la seva dona enlloc de donar-li diners en efectiu, li dóna la targeta de crèdit, perquè així sap a on i quan ha anat i quant ha gastat (visca la confiança!).
- 1ª posició: les fotografies de les ex-nòvies.
I aquest és el rànquing de les dones:
- 4ª posició: les notes de quan anava a l’institut i el diari personal. Ha sortit una dona entrevistada que es veu que té un diari en què, quan s’enfada, posa a parir al marit... (matrimonis ben avinguts??)
- 3ª posició: vídeos i material divers d’ídols coreans. Ara al Japó està molt de moda tot el que ve de Corea (jo li dic coreanitis) i sobretot les dones de mitjana edat van a Corea expressament a veure ciutats i llocs que surten a les sèries o a veure concerts de grups coreans. I, evidentment, col•leccionen vídeos, pòsters i fotos d’aquests ídols.
- 2ª posició: la llibreta d’estalvis. De la mateixa manera que l’home té el seu compte secret, sembla ser que la dona també. Una de les dones entrevistades ha dit que té més 5 milions de iens estalviats però que no li ha dit mai al seu marit!!
- 1ª posició: fotos antigues d’ella.
Després de tant de temps vivint aquí, me n’he adonat de què és molt difícil fer judicis de valor de què està bé i què està malament... però no puc evitar pensar que el concepte de relació de parella dels japonesos i el meu és fooooorça diferent...
Després d'haver llegit això només puc dir dues coses:
ResponElimina1. Si us plau, no et casis mai amb un japonès.
2. Vull més detalls de la parella de l'any! ;) Especialment, què fa ella amb aquest home de cap gegant!? 0_0