4 de juny 2014

Material d'oficina kawaii

El Japó és el paradís per als amants del material d’oficina.


Evidentement, ha de ser kawaii.

Una de les companyies més conegudes pels seus personatges kawaii és la San-x. En un principi em pensava que era com una sucursal de la Sanrio, la companyia de la Hello Kitty, perquè el nom s’assembla però, en realitat, no tenen res a veure.

La San-x va començar l’any 1932, però no va ser fins que van crear el personatge Tarepanda el 1995 que van començar a centrar-se en la creació de material d’oficina dedicat a personatges.

El millor no és pas que creïn un personatge i després facin llibretes, tirites, bolígrafs, estoigs, etc, sinó que cada personatge té la seva pròpia personalitat, la seva pròpia història i, a vegades, fins i tot els seus propis dibuixos animats.

En el cas del Tarepanda, es tracta d’un panda que sembla que estigui espatxorrat, amb la cara allargada en forma de mongeta en horitzontal. De fet, tareru vol dir “esllanguir”, “cansar-se”. De manera que no és cap sorpresa dir que en Tarepanda és un panda súper mandrós que es mou a 2’75 metres per hora. Ah! I li agraden els mochis.
Però el gran boom de San-x va ser el Rilakkuma, nom creat a partir del joc de paraules entre rirakkusu, de l’anglès, relax i kuma, ós. 

L’ós relaxat. La seva història és que, un dia, el Rilakkuma va aparéixer a la casa de la Kaoru, una OL, treballadora d’oficina, i decideix quedar-s’hi. Es tracta d’un ós de color marró amb la panxeta blanca, que sembla ser que té una cremallera a l’esquena que, en ser abaixada, deixa veure un material blau amb topos blancs, que ningú sap què és. 
Funda per al paper de vàter
En Rilakkuma té dos companys, el Korilakkuma, (petit Rilakkuma) que és un ós petit de color crema i el Kiiroitori, que vol dir ocell groc i que, oh sorpresa, es tracta d’un ocell groc, que té forma de bola. 

Del Rilakkuma hi ha llibres de contes, portamines, peluixos, sabatilles, fundes per a mòbils, straps, clauers, stickers del Line, i el que us pogueu imaginar i més!
Funda per a la caixa de kleenex

Portafolis, portamines, llibreta, post-its
Actualment ha sorgit una altra sèrie de personatges que em semblem molt monos, que es diuen Sumikko Gurashi, que vol dir “Vida en un racó”. Són una sèrie de personatges que tenen problemes de personalitat i que els agrada més estar-se en raconets. Tenim des d’un ós polar fredolic, fins a un pingüí que no està segur de ser un pingüí, un tros de tonkatsu (porc arrebossat) que s’ha quedat al plat perquè només té un 1% de carn i la resta és només arrebossat, fins a un cargol impostor, que en realitat és un llimac que s’ha posat una closca.

L’interessant d’aquests Sumikko Gurashi és la descripció que hi ha al web: diuen que aquests personatges, que són humils, reservats i a qui no els agrada donar la seva opinió, representen molt bé la personalitat japonesa. Els agrada estar-se en un racó perquè poden relaxar-se, perquè si estan en un racó al tren, poden arrepenjar el cap i dormir o perquè si estan en un lloc on la gent els veu es posen nerviosos.

És a dir, que no només pensen personatges que siguin monos, sinó que pensen en profunditat les seves característiques...


I vosaltres, heu vist mai material d'oficina amb algun d'aquests personatges?
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Elisabeth Gea està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a gaijinrevenge.blogspot.com